“De tijd vliegt voorbij. Ik ben hier zo druk aan het werk dat ik amper de tijd heb om aan mijn blog te werken. Zelfs op zaterdag en zondag en de kerstdagen zijn wij aan het werk. Ik heb geen tijd om waar dan ook over na te denken”

Om een indruk te geven van mijn tijdsindeling. Wij beginnen om 06.45 uur met een briefing over onze dagindeling. Dan om 07.00 uur begint de werkdag. De 1e shift is van 07.00 tot 09.00 uur. Ontbijt van 09.00 tot 10.00 uur. De 2e shift is van 10.00 tot 12.30 uur. Dan lunchpauze van 12.30 tot 14.00 uur. En van 14.00 tot 17.00 uur de derde shift. De werkzaamheden bestaan o.m. uit het voeren van de leeuwen in de 1e en de 2e stage. Het voer bestaat uit geslachte ezels. De ezels worden ingekocht en geslacht t.b.v. de leeuwen. Verder bestaan de werkzaamheden uit het schoonmaken van de territoria waarin de leeuwen verblijven. Dit zijn ruime landschappen. De leeuwen in de leeftijd tot 12 maanden blijven in de ruimte aanwezig, die worden door de guards in de gaten gehouden en zijn nog niet dermate groot dat ze gevaarlijk zijn.

Lion Area

De leeuwen  in de leeftijd van 12 tot 24 maanden worden in een separate ruimte gelaten omdat deze te groot zijn dat er mensen bij in de buurt kunnen komen. Verder doen wij het onderhoud aan het gras, uiteraard het lopen met de leeuwen en het lopen met de leeuwen met cliënten.

Lion EncounterNah… dit is zo even een overzichtje. Verder doet men vanuit het project ook nog aan community werk hetgeen inhoudt dat er eens per week les wordt gegeven op een school. Het lion encounter werk behelst het terugplaatsen van leeuwen in de natuur. Dit is een langdurig traject dat minimaal 15 jaar in beslag neemt. Doelstelling is de leeuw voor de natuur te behouden. Voor meer informatie zie www.lionencounter.com. Enfin… er blijft dus maar weinig tijd over voor mijzelf. Als start van deze periode vind ik dit overigens niet erg. Was ik vanuit een zeer enerverende, drukke tijd ineens teruggevallen op mijzelf, zonder mensen om mij heen, weet ik niet hoe het met mij was gegaan. Dan was de overgang wel heel erg groot geweest.

Alleen in een voor mij compleet nieuw land, nieuwe omgeving…. nee… ik heb de goede keuze gemaakt. Het werken maakt mij los van alles en iedereen. Overigens, moet ik heel eerlijk bekennen, schiet af en toe wel even door mij heen… Oh, wat te doen na dit project. Het hele programma ligt nog open.

SunsetHet project eindigt op maandag 30 december 2012. Dan vlieg ik van Livingstone naar Windhoek in Namibië. Oud- en nieuw breng ik door bij een vriendinnetje die een lodge heeft in Windhoek. Daar ga ik nadenken over de invulling van het volgende deel van mijn reis. Ik heb wel al een aantal tips gekregen over wat ik zou kunnen gaan doen. Nu nog even niet over nadenken.

Ook voor het eerst in mijn leven de kerstdagen niet met mijn familie gevierd. En gek, ik heb het helemaal niet gemist. Wel even aan ze gedacht maar omdat ik in een totaal andere omgeving ben, heb ik niet het gevoel gehad van kerstmis. Het is hier een temperatuur van ongeveer 28 tot 30 graden, niet echt sneeuw met kerst. Met de groep vrijwilligers zijn wij 1e kerstdag, nadat wij onze 1e shift hebben afgewerkt, naar een zwembad gegaan bij een nabijgelegen hotel. Een heerlijke dag, genieten van de zon, wijntje, heerlijke lunch en ’s avonds met de groep een braai gehouden. De 2e kerstdag doorgebracht in Chobe park.

 

WildlifeChobe wildlife parkChobe Wildlife park

 

Chobe Park is een Wild Life park in Botswana. Net over de grens met Zambia. Geweldig, wat een prachtige omgeving. Ik krijg in deze omgeving het gevoel dat ik hier veel langer zou willen verblijven. Afrika heeft mij nu al in zijn grip. Ook de omgeving waarin ik werkzaam ben geeft mij een gevoel alsof ik hier al jaren ben. Ondanks dat de regen af en toe met bakken uit de hemel komt. Het is een weids landschap, prachtige natuur met een geweldig wild life. De mensen zijn erg vriendelijk en voorkomend. In de stad is er criminaliteit maar…dat kom je in wel meer steden tegen. Gewoon niet teveel geld bij je hebben, niet uitdagen en geen opzichtige sieraden dragen of camera’s teveel showen.

 

 

Hoe gemakkelijk ik mij aanpas? Ik heb bijvoorbeeld 1,5 uur buiten in een rij moeten wachten om geld te pinnen. Iedereen had blijkbaar voor kerst geld nodig. En ik stond daar, zonder enige irritatie, gewoon meegaan met de flow.

De komende dagen zal ik nog druk zijn in het project en daarna komt er meer ruimte (denk ik). Ik tracht dan ook mijn blog met meer regelmaat bij te houden.

Tot de volgende week!