Op zondag 15 december 2013 vlieg ik vanaf Amsterdam naar Johannesburg. Een zeer comfortabele vlucht omdat ik een upgrade had naar B-class. Zo… geen slechte start :-). De volgende dag, maandag de 16e, vlieg ik door naar Livingstone in Zambia waar ik op de luchthaven ontvangen word door een twee medewerkers van de Lion Encounter, het project waar ik twee weken werkzaam zal zijn. Na mijn aankomst, een rondleiding gehad op het terrein en kennis gemaakt met de overige medewerkers en de andere volunteers.

Aan het eind van de dag was ik doodmoe en dacht bij mijzelf…. oh, oh, waar ben ik aan begonnen. Mijn kamer moet ik delen met Sylvia, een vrouw uit Zwitserland, de toiletten en douches zijn buiten, voor gezamenlijk gebruik. Iets wat ik totaal niet meer gewend ben. Helemaal omdat ik gewend ben om alleen te leven. Enfin, het goede nieuws was, dat Sylvia de volgende dag het project zou verlaten en ik dus mijn eigen kamer had.

De 1e werkdag, dinsdag 17 december, is een trainingsdag. Het project behelst het wandelen met leeuwen. Dit project heeft men gestart omdat de leeuwen met uitsterven worden bedreigd. Waar zo’n 20 jaar geleden er nog ongeveer 200.000 leeuwen in Afrika waren, zijn het er thans nog ongeveer 40.000. Op een later moment zal ik nader ingaan op het project.

De 1e trainingsdag was direct een kennismaking met de jonge leeuwen. Het betreft 8 leeuwen in de leeftijd van 8 tot 12 maanden. En wow, wat zijn dit al grote beesten. Ik had verwacht dat het een beetje groot uitgevallen katten zouden zijn. Maar nee dus, het zijn grote beesten. Wij worden getraind hoe een leeuw reageert op bewegingen van de begeleiders, hoe wij moeten lopen, waar wij op moeten letten en dan met name op hoe de leeuwen kijken en hoe zij bewegen.

Leeuw bij waterEn dan worden twee leeuwen losgelaten waar wij in de vrije natuur mee gaan wandelen. Wow, wat een overweldigend gevoel. Zomaar lopen met leeuwen, in de vrije natuur, zonder aangevallen te worden. Gelukkig hebben wij goede begeleiding en zijn er twee gewapende scouts die de omgeving verkennen op olifanten, hippo’s en krokodillen. Het gevaar zit er anders in dat de leeuwen op deze beesten gaan jagen en dat is niet de bedoeling, want dat gaan ze verliezen.

Tijdens het wandelen met de leeuwen is het een prachtig gezicht om te zien hoe speels ze zijn.

Een zeer enerverende ervaring, welke ik niet graag had willen missen.

 

GuardsWow